+358 44 566 1999

  toimisto@jgs.fi

Kilpailumuodot

LP (SCR)
Scratch, ilman tasoitusta pelattava lyöntipeli

LP (HCP)
Tasoituksellinen lyöntipeli

Pb (HCP)
Pistebogey, lyöntimäärä muutetaan pisteiksi

Pelaaja mittelee kykyjään reiän par-tulosta vastaan. Pelaajalla on hänen tasoituksensa määrittämä henkilökohtainen par kierroksen jokaiselle reiälle.Tämä oma par on reiän par + pelaajan tasoituslyönnit kyseisellä reiällä (ks. Hcp-saraketta ja tuloskorttia).Pisteet määräytyvät seuraavasti: kaksi tai useampi lyönti yli oman par’in 0 pistettä yksi yli oman par’in 1 piste; oma par 2 pistettä yksi alle oman par’in 3 pistettä kaksi alle oman par’in 4 pistettä jne. Jos reiältä ei enää ole pisteitä tulossa, pelaaja voi nostaa pallon ja rientää seuraavalle avauslyöntipaikalle. Tällainen ”oikominen” ei silti vie mahdollisuutta, että tuloskortti kelpaa esim. tasoituksen alentamiseen.

Reikäpeli
Kahden pelaajan välinen kilpailu. Pelataan reikäkohtainen kilpailu, jossa lasketaan kuinka monta reikää on johdossa tai häviöllä. Ottelu päättyy, kun toinen pelaajista ei voi voittaa enää niin montaa väylää, kuin on reikiä pelaamatta. Yleensä reikäpelit pelataan muun muassa tenniksestä tutusta kaaviojärjestelmällä.

Scramble
Pelataan joukkuein. Ryhmälle laskettu tasoitus on yleensä 15 % pelaajien yhteenlasketusta tasoituksesta. Pelimuodoksi käy niin lyöntipeli kuin pistebogey. Kaikki joukkueen jäsenet lyövät avaus-lyönnin. Tämän jälkeen joukkue valitsee pallon, joka jatkolyöntiä ajatellen on parhaassa paikassa. Pallon viereen, esim. tuloskortin etäisyydelle, pannaan merkiksi griinihaarukka tai tii. Jos pelataan normaaleilla kesäsäännöillä, se pelaaja jonka pallo on valittu, lyö ensimmäisen jatkolyönnin. Muut pudottavat pallonsa mahdollisimman lähelle merkittyä kohtaa, ei kuitenkaan lähemmäksi lippua, ja suorittavat lyöntinsä. Suomessa on usein tapana sopia, että ns. talvisääntö on käytössä – jopa karheikossa (tällöin siis pallon saa aina asettaa) ja että jatkolyöntien suoritusjärjestys on vapaa. Jatkolyönneistä valitaan jälleen paras, sama jatkoprosessi – ja näin mennään aina reikään asti.

Scramble: tasadraivit
Ryhmän suuruudeksi määrätään kolme pelaajaa. Kierroksen mittaan jokaiselta pelaajalta on valittava kuusi avausta ryhmän käyttöön. Valinta tehdään aina sen jälkeen, kun kaikki ovat draivanneet, ei etukäteen. Muuten pelataan normaalia scramblea. Taktikointi tuo peliin lisäjännitystä. On esim. pohdittava, millä reiällä naisten tiit ovat niin edullisessa paikassa, että naispelaajan draiveja kannattaa säästää sinne jne. Kortinpitäjä merkitsee ryhmän korttiin, millä reiällä kunkin pelaajan avaukset on käytetty.

Amerikkalainen Greensome
Kahden hengen joukkuein pelattavassa lyöntipelissä joukkueen molemmat pelaajat lyövät avauslyönnin ja molemmat suorittavat myös jatkolyönnin, mutta joukkuetoverin pallolla. Näiden kahdenlyönnin jälkeen joukkue valitsee itselleen mieluisemman pallon ja jatkaa sillä vuorotellen reikään saakka. Peliä jatkaa se, joka viimeksi ei lyönyt jatkettavaa palloa.